Velkommen hos Psykologpraksis Nord

Faglighed • Omsorg • Respekt • Forståelse • Nærvær 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angst

 

Angst er en naturlig følelse, som alle mennesker kender – når livet byder på store forandringer er det almindeligt at opleve forskellige grader af angst, ligesom at angst ofte også er ’en del af pakken’, når man vælger at tage udfordringer op. Hvem har – med hånden på hjertet – ikke oplevet ekstra hjertebanken på til et første stævnemøde eller første dag på et nyt job?

I nogle tilfælde kan angst dog påvirke et menneske i en sådan grad, at det virker negativt ind på dagligdagen og sænker livsglæden.

”Problematisk angst” ses i mange udgaver:

Anspændthed, nervøsitet og uro: Forekommer i forskellige grader, hvor man kan have svært ved at slappe af og koncentrere sig.

Generaliseret angst: En person med generaliseret angst har tendens til at bekymre sig, og kan sjældent slappe helt af, og kan have symptomer som: hjertebanken, muskelspændinger, rysten på hænder, åndenød, synkebesvær, smerter i brystet, svedtendens, svimmelhed og maveproblemer.

Panikangst: Særligt efter længerevarende stressbelastninger, oplever nogle mennesker at få angstanfald. Angstanfald kan opleves meget voldsomt med symptomer som vejrtrækningsbesvær, svimmelhed, hjertebanken, trykken for brystet m.m. Mange kan ved kropslige angstsymptomer blive bange for, om de har en hjertelidelse eller anden sygdom.

Tvangstanker- og tvangshandlinger (OCD): Tvangstanker kan f.eks. dreje sig om frygt for at blive syg, tanker om at der vil ske ens nærmeste noget slemt, eller man kan have tanker om selv at foretage sig noget forfærdeligt. Ofte følges tvangstanker af tvangshandlinger. Tvangshandlinger kan være, at man ustandseligt vasker hænder, gør rent eller udfører bestemte ritualer, inden man f.eks. kan forlade sin bolig. Tvangstankerne kan blive så tidskrævende, at livet som helhed indskrænkes.

Socialfobi: Et menneske med socialfobi er meget anspændt og nervøs sammen med andre mennesker. Personen piner ofte sig selv med overdrevne kritiske og selvnedgørende tanker om, hvordan han/hun opfattes af andre. Samværet med andre bliver ofte anstrengende og udmattende, og mange med socialfobi har tendens til at isolere sig.

Somatisering: I stedet for at fokusere på de psykologiske problemer, fokuserer en person, der somatiserer på (delvist) psykisk betingede smerter og/eller andre kropslige symptomer.

PTSD (Post-traumatisk stresssyndrom): PTSD er en svær angstlidelse, hvor en person efter stærke angstprovokerende oplevelser, f.eks. overfald eller krig, plages af erindringer og/eller flash-backs, angst og vagtsomhed samt undgåelsesadfærd over for situationer, der gør personen angst – eksempelvis undgår nogle personer med PTSD kontakt med andre mennesker, hvilket fører til en ensom og isoleret tilværelse.

Ifølge tal fra Angstforeningen rammes 3% af befolkningen af panikangst. 7% lider af socialfobi, 3% lider af generaliseret angst, 5% af sygdomsangst, 5% lider af angst for at færdes uden for hjemmet (agorafobi) og 10% lider af enkeltfobier (f.eks. flyskræk).

Angst er som nævnt en naturlig følelse – i tilfælde af svær, evt. invaliderende angst, kan en psykolog hjælpe. Angst er som regel uundgåeligt ved svære kriser, men det at tale om sine oplevelser, tanker og følelser kan over tid sænke angstniveauet. Man kan ikke leve et liv uden angst, men man kan modvirke, at angst bliver ubegrundet intens, ligesom man kan modvirke, at angst hæmmer en person i sin livsudfoldelse.

 

Psykologpraksis Nord v/Louise Underbjerg Høstgaard • Jernbanegade 7A, 1.sal • 9530 Støvring • Telefon 30 66 86 77 •

louise@psykologpraksisnord.dkwww.psykologpraksisnord.dk